Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

 

Start jobbjakten tidlig!

Det er ikke lett å vite hvordan man skal gå fram for å finne sin første jobb. Uansett er det viktig at du begynner jakten tidlig.

De mest populære sommerjobbene og deltidsjobbene forsvinner først.

Spør alle du kjenner om de vet om noe sted der de trenger personer som kan jobbe. Kanskje vet naboen om noe, eller noen i familien din. Venner av deg kan ha sett at en bestemt bedrift leter etter deltidsansatte. Bruk kontaktnettet ditt.

Det er også lurt å gå innom butikker og bedrifter du kan tenke deg å jobbe i. Ta med søknad og CVen din. Kle deg ordentlig og gå alene, uten vennegjengen. Spør høflig om å få snakke med daglig leder eller den som er ansvarlig for ansettelser. Kanskje tar de i mot søknader for sommerjobb eller deltidsjobb. Vær også forberedt på at de kan spørre deg om et lite intervju der og da.

 

Vanskelig å finne ledige jobber?

Om du ikke finner utlyste stillinger i nærområdet ditt er det ingen grunn til fortvilelse. Nav har en stor oversikt over ledige stillinger, og også over sider som lyser ut jobber.

Sosiale medier er også en fin måte å komme i kontakt med en fremtidig arbeidsgiver. Oppsøk aktuelle bedrifter på Facebook, Twitter eller på hjemmesiden deres. Du kan også registrere CVen din på Linkedin. Her kan du ta direkte kontakt med arbeidsgivere som da med en gang vil få tilgang til CVen din. Tjenesten er gratis og det er enkelt å registrere seg.

 

 

Hva slags jobb vil du ha?

Tenk gjennom hva du er interessert i. Arbeidsgiver ønsker motiverte ansatte. Det er for eksempel ikke så lurt å søke jobb i barnehage hvis du hater barnegråt og møkkete klær.

Husk likevel at du ikke kan regne med at den første jobben du får vil være drømmejobben, så ikke still for høye krav.

I en søknad er det viktig å få fram hva du kan bidra med i jobben, hva motivasjonen din er for å søke, og hvilke tidligere erfaring du har. Du kan lese mer om hvordan skrive en jobbsøknad i artikkelen nedenfor.

 

Hvilke jobber finnes?

Hvis du er interessert i helse og omsorg så kan det være aktuelt å lete etter jobber på eldresenter, sykehjem og liknende. Ofte trenger de folk til ekstravakter eller nattevakter, særlig på sommeren og i julen når mange av de faste ansatte skal ha ferie.

Er du glad i å passe barn kan det hende noen i nabolaget ditt ønsker barnevakt av og til. Er du litt eldre finnes det også jobber som assistent i barnehage, på aktivitetsskolen/SFO, som lærervikar på barneskolen eller som støttekontakt for barn eller ungdom. Om du driver med en idrett trenger kanskje klubben din trenere til de yngre utøverne/lagene. Spiller du i korps eller synger i kor, går det også an å spørre om å være instruktør for de yngre i korpset/koret. Ofte trenger også fritidsklubber deltidsansatte.

Ikke vær redd for å spørre. Det verste som kan skje er jo at de sier nei. De fleste vil i tillegg bli veldig glade for at du har lyst til å jobbe for dem, selv om de kanskje ikke har noe ledig akkurat nå.

Under 18 år?

Selv om du er under 18 år finnes det muligheter i både matbutikker, kiosker, klesbutikker, frisører, kafeer og lignende.

I artikkelen Aldersgrenser – jobb her på ung.no kan du lese om hvilke jobber du kan søke hvis du er under 18 år. Og i denne artikkelen har vi samlet fem jobbtips til deg under 18 år.

Fysisk arbeid?

Om du er glad i fysisk arbeid så er kanskje jobber på varelager eller jobber utendørs en god idé. For en del jobber kreves det at man har truckførerbevis, sertifikat for bil eller liknende. For noen ryddejobber og en del flytting er imidlertid ikke dette nødvendig.

Det kan også være at den lokale kirkegården trenger en sommervikar til å vanne og luke, eller friluftsetaten trenger hjelp til å plante blomster i parker og langs veier. Kanskje finnes det også en gård i nærheten av der du bor som trenger hjelp med dyrene, med renhold eller innhøsting?

 

Vær kreativ

Er det vanskelig å finne jobb? Tenk gjennom alle muligheter som kan finnes.

Kanskje noen vil ha hjelp til å male et hus eller hytta si i løpet av sommeren. Kanskje naboen skal på ferie i påsken og trenger noen til å passe hunden eller kanarifuglen mens de er borte. Kan det finnes noen som vil ha hjelp til å vaske leiligheten eller klippe plenen? Hvis du har en tante som jobber på kontor så kanskje de trenger en vikar der til å sortere post eller kopiere papirer.

Bruk kreativiteten og vær aktiv i jobbjakten. Husk også på at man sjeldent får drømmejobben med en gang, men dersom du gjør en god innsats på jobb, får gode erfaringer og attester – vil det være en stor fordel når du søker på andre jobber senere. Med erfaring vil det definitivt åpne seg flere muligheter for deg etter hvert.

Kilder: ung.no - nav.no - 18. februar 2020